Magazine Logo

REHAB

Rokus Loopik en Dirk den Hollander

Participatie

Wat is ervaringsdeskundigheid? Congres 'Meet the Xperts' Als u het weet, dan weten wij het ook. Na 26 herstelreizen en dus veel ontmoetingen hebben wij nog geen passend antwoord op deze vraag kunnen vinden. Die reizen zijn voor veel mensen a life changing experience. Mensen hervinden het geloof in zichzelf en hun eigen kunnen. We schrijven 'hervinden', omdat iedereen in de kern weet dat ze met talenten geboren is. Onderweg doen mensen zoveel trauma's op, dat die kwaliteiten ondergesneeuwd raken. Mensen transformeren onder invloed van allesoverheersende ellende van deelnemer naar toeschouwer. Als je ten prooi valt aan een psychiatrische diagnose, dan ben je in de aap gelogeerd. Een dergelijk stigma is moeilijk af te werpen. En als je er maar lang genoeg in bevestigd wordt, dan komt het fenomeen 'zelfstigma' vanzelf om de hoek kijken. Je bent jouw diagnose geworden. Ervaringsdeskundigheid is de gave om mensen weer terug te brengen bij wie zij ooit waren voordat ze met de harde werkelijkheid van het bestaan van een stoornis geconfronteerd werden. Herstellen doe je in zekere zin zelf. Evengoed heb je er anderen bij nodig om je zo af en toe een zetje in de rug te geven. Dat is voor mensen zonder psychiatrische en/of verslavingsproblematiek niet anders. Wij organiseren studiereizen voor Peers, Professionals en Policy Makers. Daar zit een idee achter. Mensen veranderen alleen als je ze weghaalt uit hun eigen omgeving. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website