Magazine Logo

Robert Whitaker. Anatomy of an Epidemic

Dirk Corstens

Participatie

Magie bullets, psychiatrie drugs, and the asto-nishing rise of mental illness in Ameriea. Robert Whitaker is een Amerikaans wetenschapsjournalist die ooit directeur publicaties van Harvard Medical School was en later een publicatiebe-drijf dat clinical trials begeleidde mee opzette. Vervolgens is hij zich in de psychiatrische praktijk gaan verdiepen en erover gaan publiceren. Hij heeft eerder (2004) het boek Mad in America gepubliceerd. Uitgangspunt van dit boek is de vraag: 'Hoe komt het toch dat het aantal mensen met psychiatrische problemen die een uitkering nodig hebben in de VS procentueel zo is toegenomen sinds de psychofarmaca, vanaf 1957, op zo'n grote schaal worden voorgeschreven en gebruikt'. Je zou juist verwachten, is zijn redenering, dat deze 'effectieve' medicatie het voorkomen van maatschappelijke beperkingen door psychiatrische stoornissen zou doen verminderen. Die vermeende effectiviteit zien we echter niet terug in een verbeterd maatschappelijk functioneren van diegenen die deze middelen krijgen voorgeschreven. Zijn uiteindelijke conclusie is dat psychofarmaca bij de gebruikers ervan op langere termijn juist maatschappelijk onvermogen veroorzaken. De schrijver ondersteunt zijn betoog met een keur aan wetenschappelijke artikelen van bekende onderzoekers. Vier miljoen Amerikanen onder de 65 jaar hebben een uitkering omdat ze een psychiatrische stoornis hebben. Per dag komen er 850 volwassen en 250 kinderen bij die vanwege een 'psychiatrische ziekte' niet kunnen werken. Dit is de 'epidemie' waarover in de titel van het boek wordt gesproken. Een op de acht Amerikanen gebruiken een psychopil. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website