Magazine Logo

PCIT-oudertraining

Dr. Mariëlle Abrahamse, prof. dr. Marianne Junger en prof. dr. Ramón Lindauer

Ouderschapskennis

In 2015 gepubliceerde dr. Mariëlle Abrahamse in haar proefschrift Treating Young Children's Disruptive Behavior Problems het onderzoek naar Parent-Child Interaction Therapy (PCIT-oudertraining). In Ouderschapskennis 19/2 plaatste dr. Alice van der Pas vraagtekens bij dit onderzoek. Naar aanleiding van dit artikel ontving de redactie van Ouderschapskennis een ingezonden brief. Graag maken we ruimte voor deze reactie van de onderzoekers. Graag danken wij dr. van der Pas voor haar bespreking van het onderzoek naar Parent-Child Interaction Therapy (PCIT), in Nederland gepubliceerd in het proefschrift ‘Treating Young Children’s Disruptive Behavior Problems’ (Abrahamse, 2015) in haar artikel ‘Onderzoek onder de loep’ in editie 2016-2 van het tijdschrift Ouderschapskennis. Wij willen graag reageren omdat er een reeks feitelijke onjuistheden in het artikel is opgenomen. Ondanks een uitgebreide toelichting van de resultaten en de nuancering van getrokken conclusies die in het proefschrift staan, zijn deze niet terug te lezen in het artikel. Door deze ingezonden brief willen wij deze onjuistheden rectificeren en reageren op het artikel. Om de leesbaarheid te vergroten zijn de onjuistheden puntsgewijs opgenomen in een appendix. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website