Magazine Logo

Hallo? Contact! (2)

Alice van der Pas, MSW, PhD

Ouderschapskennis

In de vorige Ouderschapskennis publiceerden we een voorpublicatie uit deel vier en vijf van de herziene druk van het Handboek Methodische Ouderbegeleiding. Aanmelding, onderzoek en de adviesfase staan hierin centraal. Alice van der Pas gaf ter illustratie drie voorbeelden van aanmeldtelefoontjes, waaronder dat met mevrouw Van Daalen. Deze moeder lijkt in het eerste telefoontje verdere hulp een beetje af te houden. Hoe verloopt het contact daarna? Hoe kunnen ouderbegeleiders zich vanaf het eerste telefoontje verbinden met ouders? Uit de voorbeelden van aanmeldtelefoontjes in mijn vorige artikel blijkt dat ‘snelcontact’ het antwoord is op deze vraag. Géén vragenlijsten. Ouders die bellen met een opvoedpuzzel willen aan de andere kant van de lijn meteen iemand met kennis van zaken en met aandacht voor hun verhaal. Dat is haalbaar, óók in het korte tijdsbestek van een aanmeldtelefoontje, mits we professionals inzetten met verstand van ‘informatie maken’. Met ‘informatie maken’ bedoel ik: losse, warrige of schijnbaar betekenisloze gegevens betekenis geven voor de cliënt door ze te ordenen, sorteren en herordenen, ontwarren of juist te combineren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website