Magazine Logo

Kiezen voor een partner met autisme: bewuste en onbewuste beweegredenen

Margo Versteijne en Hannah Hurley

WTA

Veel mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben een relatie, wonen samen, zijn getrouwd. Natuurlijk valt iemand in eerste instantie op de mooie blauwe ogen of die leuke scheve lach, maar daarbij gaat het dan om de eerste aantrekkingskracht. Als een relatie zich gaat verdiepen, gaat het echter om wat de een de ander kan bieden en waar je elkaar in aanvult. Vaak is deze relatie ontstaan voordat de diagnose ASS er was. Dat betekent dat de partners gekozen hebben voor iemand die wel al autistisch was, maar waarbij zij logischerwijs geen bewuste keuze voor het autisme gemaakt hebben. In de praktijk is gebleken dat er een aantal redenen is waarom mensen kiezen voor een partner met ASS. Deze (on)bewuste beweegredenen kunnen een aangrijpingspunt vormen in de partner-relatietherapie. De voorbeelden die in dit artikel worden aangehaald, zijn van heteroseksuele relaties waarbij de man autisme heeft. maar deze verhalen gelden ook voor relaties waarbij de vrouw autisme heeft of voor homoseksuele relaties. Leven met een partner met ASS is in vele opzichten ingewikkeld. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website