Magazine Logo

Gescheiden en toch verbonden, een voorbeeld uit de praktijk

Ineke Huibregtsen

Ouderschapskennis

Ayaan (11) en Mohamed (9) staan al drie jaar onder toezicht als de situatie thuis ernstig escaleert. Dat heeft alles te maken met de oudste dochter (17) uit vaders eerste huwelijk die is weggelopen van huis en de ouders verwijt dat ze haar niet hebben beschermd tegen het seksueel misbruik door de, inmiddels uitwonende, oudste zoon uit het eerste huwelijk van moeder. Dit was de aanleiding voor de OTS. Het gezin komt uit Soedan. Beide ouders zijn zwaar getraumatiseerd door de burgeroorlog aldaar. Zij hebben hun eerste partners verloren in die oorlog, moesten zien te overleven in vluchtelingenkampen, en hebben zichzelf het brood uit de mond gespaard om de kinderen in leven te houden. Ze voelen zich tekortschieten en gebruiken hun laatste krachten om het gezin draaiende te houden. Ze werken nu beiden hele dagen om de kinderen alles te geven wat ze nodig hebben, maar er is weinig warmte en aandacht meer voor elkaar. Na het weglopen van de oudste dochter gaat het snel bergafwaarts. Vader drinkt en is steeds vaker agressief, moeder heeft niet meer de fut om haar oudste zoon te corrigeren die tegen de afspraken in weer om het huis heen hangt (en mogelijk Ayaan nu misbruikt). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website