Magazine Logo

Je naaste buur is beter dan je verre broer

Birsen Akin

Ouderschapskennis

Interview met Anke Savenije, psychotherapeut-sys-teemtherapeut bij het Adolescententeam van GGZ Buitenamstel te Amsterdam en bij het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie. Eigen ervaringen met allochtone cliënten Begin jaren 1980 kwam ik voor het eerst in aanraking met allochtone cliënten. Toen verhuisde ik met een deel van het adolescententeam van Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-West. Daar is de bevolkingsopbouw heel gemengd: er wonen veel Marokkaanse en Turkse mensen. Ook was er destijds een groot asielzoekerscentrum. Op dit moment is onze cliëntengroep een goede afspiegeling van de bevolking. Zestig procent komt uit Marokko, Suriname, Turkije, Iran, China etcetera. Ik werk nog steeds bij het adolescententeam en geef zowel individuele als systeemtherapie. Bij systeembehandeling werk ik meestal samen met een collega die de individuele behandeling doet. Soms word ik door een collega erbij gehaald voor een gezinssysteemgesprek. De aangemelde cliënten zijn jongeren tussen 18 en 23 jaar. Omdat het tweedelijnshulpverlening is, worden ze meestal verwezen door de huisarts. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website