Magazine Logo

Sociotherapie in de forensische psychiatrie - Een zorgethische bezinning op de dagelijkse forensische zorg aan tbs-patiënten

Swanny Kremer, Josefien Wester, Harmke Visser en Hein Bokern

Waardenwerk

Stel je voor: je wordt opgesloten op een woonafdeling met elf mensen die je totaal niet kent. Hoelang je er zult verblijven is onduidelijk en er zijn de nodige regels waar je je aan moet houden. Alles wat je zegt en doet wordt genoteerd door mensen die wel weer naar huis gaan elke dag. Je ziet ze achter een groot raam met elkaar praten, heel waarschijnlijk ook over jou, en in de gangen hangen overal camera’s (Big Brother is watching you!). Sommige van die elf medepatiënten maken je het leven soms behoorlijk zuur; ze zeggen rare dingen tegen je en laten je niet met rust als je even rustig tv zit te kijken. Ze zijn er, dag in, dag uit. Elf mensen met allemaal hun eigen problemen, karakters, normen en waarden en met hun eigen verhaal waarom ze op deze unit zitten. ‘s Avonds gaan de deuren op slot en ben je alleen op een kamer van een paar vierkante meter tot de volgende ochtend de deuren weer open worden gemaakt. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website