Magazine Logo

Onderlinge zorgzaamheid en morele ambivalentie - Over het vormgeven van betrokkenheid bij naasten met langdurige psychiatrische problemen

Ellen Meijer, Gert Schout en Tineke Abma

Waardenwerk

De steun van sociale netwerken biedt een beschermende werking voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Maar hoe vanzelfsprekend is het voor naasten en betrokkenen om steun te bieden? Het eigen levensproject en de zorgen voor een hulpbehoevende naaste laten zich niet zomaar verenigen. Aan de hand van een casus illustreren we de morele ambivalenties die mensen kunnen ervaren als ze vorm proberen te geven aan hun betrokkenheid. Deze casus komt uit een onderzoeksproject over het inzetten van Eigen Kracht-conferenties om vrijheidsbeperkende maatregelen in de psychiatrie terug te dringen.Aan de hand van de casus wordt gekeken wat theoretische begrippen als communities of choice, fate en personal communities kunnen betekenen bij het duiden van tegenstrijdige eisen aan burgers en bij het begrijpen van de wijze waarop ze hun betrokkenheid bij een naaste met langdurige psychiatrische problemen vormgeven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website