Magazine Logo

Kunst, psychiatrie en het creëren van ruimte

Wouter Kusters

Participatie

Het initiatief van het kwartiermaken spreekt mij erg aan. Doortje Kals boek heb ik met veel interesse Jk gelezen en ik ben groot voorstander van het creëren van ruimte of kwartieren. In onze tijden van biomedische terreur is ruimte maken niet zo vanzelfsprekend. In het biomedische jargon is de enige erkende ruimte, de binnenruimte van het lichaam. De zoekruimte om problemen op te lossen ligt geheel aan de lichamelijke binnenkant. Daarmee worden mensen in hun lichaam opgesloten, en worden de oorzaak en oplossing van het lijden binnen hun lichaam gezocht. In wezen is de biomedische psychiatrie ook niet geïnteresseerd in de maatschappelijke ruimte buiten het lichaam en hoe deze zou kunnen verbeteren en veranderen. Daarom is het mooi dat gezocht wordt naar manieren om deze ruimtes toch te creëren. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website