Magazine Logo

Geel, een unicum in de psychiatrie - Al eeuwenlang in de gemeenschap geïntegreerde gezinsverpleging

Eugeen Roosens

Participatie

Geel bestaat 700 jaar. Hoe kan dat? Hoe doen de Gelenaars dat? Zij zijn maar eenvoudige mensen die niet hebben gestudeerd in de psychologie of psychiatrie. Hoe kunnen de Gelenaars zo prachtig samenleven met hun 'gasten', zoals zij ze noemen; patiënten die door de biomedische instituties aan de kant zijn gezet als mensen waar men niets meer voor kan doen? De Vlaamse minister van Volksgezondheid wil dat Geel een model wordt voor andere initiatieven in het land. De afgelopen drie jaar zijn mensen uit wel 24 landen op bezoek geweest. Geel kwam op tv in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit is een positief verhaal - nu eens niet een verhaal over uitsluiting. Het is een verhaal over insluiting, over inclusie. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website