Magazine Logo

ACT en FACT: twee landelijke congressen onder de loep

Participatie

6e (F)ACT-congres 'Bemoeizorg' | 18 september | Amsterdam Symposium 'almaar ambulanter III' | 29 oktober | Utrecht Sinds de eerste Assertive Community Treatment-teams (kortweg ACT-teams genoemd) begin 2002 in Nederland van start gingen, is dit model van intensieve ambulante hulpverlening aan mensen met complexe psychiatrische en maatschappelijke problemen niet meer weg te denken uit de ggz. Sterker nog, ACT heeft sinds 2004 een minstens zo populair (puur Nederlands) zusje: FACT. In een FACT-team kan de Functie ACT zo nodig snel en naadloos aan cliënten aangeboden worden. Op dit moment kent Nederland ongeveer dertig ACT-teams, zestig FACT-teams en zijn er ongeveer twintig teams in staat van ontwikkeling. Bij zoveel belangstelling is het wellicht niet verwonderlijk dat er in het najaar twee congressen rond (F)ACT plaatsvonden. Op 18 september konden teams in Amsterdam terecht voor het zesde (F)ACT-congres, terwijl belangstellenden op 29 oktober naar Utrecht konden voor het symposium 'Almaar Ambulanter III'. Dit artikel is een poging om ervaringen van beide bijeenkomsten naast elkaar te leggen en stil te staan bij de vraag of twee verschillende congressen over (F)ACT zinvol is. Zijn de bijeenkomsten aanvullend of is er misschien sprake van een lichte vorm van overkill? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website