Magazine Logo

De toekomst van de GGz: van humanisering naar digibord en retour

Arjan W. Braam

Waardenwerk

De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) heeft momenteel de opdracht zich om te vormen tot een circuit waarin kostbare klinische zorg plaatsmaakt voor ambulante, wijkgerichte zorg. Een circuit waarin men minder patiënten opneemt, of patiënten korter opgenomen houdt, zal naar verwachting goedkoper zijn. De context van de beoogde veranderingen bestaat uit meerdere domeinen. Eén daarvan is duidelijk een financiële: de kostenstijgingen in de GGz die de invoering van marktprincipes met zich meebracht dienden tot staan gebracht te worden. Een ander domein betreft de oprechte visie dat psychiatrische behandeling notie dient te nemen van herstelprincipes en humane zorg dient te realiseren, zo min mogelijk stigmatiserend, en zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving (Couwenbergh, Weeghel, e.a., 2014). Weer een ander domein gaat over een vraagstuk van de openbare orde, namelijk hoe de opvang van 'verwarde personen' beter kan worden geregeld ten behoeve van de openbare veiligheid. Dit laatste werd een politiek feit nadat een oud-minister op noodlottige wijze omkwam door toedoen van een persoon die naar grote waarschijnlijkheid handelde vanuit psychose (Hoekstra e.a., 2015). Het is de vraag in hoeverre er een werkbare synergie bestaat tussen deze domeinen. In dit artikel komt een beknopte reflectie aan de orde op de kostenstijgingen in de GGz, op historische verandermomenten in de GGz, en op de polemiek die nu ontstaat over de 'Nieuwe GGz'. De verdubbeling van de kosten: explosie of deel van een geheel? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website