Magazine Logo

Patchwork - Ouderschap onder druk

Sabine Vermeire

Ouderschapskennis

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. ‘Patch’ betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen. Het is een sociale bezigheid waarbij veel wordt samengewerkt. Onderling worden vaak patronen uitgewisseld. De rubriek Patchwork bevat verhalen die illustreren hoe ouderbegeleiders samen met ouders een nieuw verhaal ‘weven’ waarin andere en rijkere stukjes van hun ouderschap zichtbaar worden. Patchwork verwijst ook naar het idee van meerstemmigheid. In deze editie van Ouderschapskennis een verhaal van Sabine Vermeire over de samenwerking met ouders die zwaar onder druk staan. Wanneer het niet goed gaat met het kind kunnen ouders het spoor bijster zijn. Ze raken opgeslorpt door zorgen, gaan (nog) harder hun best doen of ze maken gekke sprongen en halen alles uit de kast in een poging het tij te keren. Vaak zien ze niet meer wat ze voor het kind betekenen of welke bijdrage ze nog (kunnen) leveren aan haar of zijn welzijn. Ze meten de waarde van hun ouderschap af aan wat lukt. Wanneer de situatie van het kind niet verbetert, sluipt een gevoel van falen binnen. Ouders proberen gerust te stellen dat het goedkomt of overtuigen dat ze goed bezig zijn, beklijft in deze moeilijke omstandigheden niet. Ook adviezen en goedbedoelde steun worden afgewimpeld. De ouders verliezen steeds meer de aansluiting met hun omgeving. Soms dreigt het stempel 'lastige ouder’ waarbij ze gezien worden (en zichzelf zien) als een probleem in plaats van een steunbron voor het kind. Hoe kan de ouderbegeleider deze ouders onder druk ondersteunen en weer ruimte creëren? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website