Magazine Logo

Maatschappelijke participatie, een kwestie van perspectief

CHARLOTTE DE HEER-WUNDERINK

Participatie

Lectorale rede De titel van mijn lectoraat1 - Maatschappelijke participatie van mensen met psychische beperkingen - is een hele mond vol. En dat past goed bij het onderwerp. Want het lijkt wel of tegenwoordig alles en iedereen de mond vol heeft over participatie. En iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Hiermee is de term ‘maatschappelijke participatie’ een containerbegrip geworden. Waarbij het er uiteindelijk op neer komt dat het individu, of de burger, verantwoordelijk is voor zijn eigen leven, en dat de overheid zich in toenemende mate terugtrekt. De verzorgingsstaat zoals we die kenden, is verleden tijd. We bewegen ons richting ‘participatiesamenleving’. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website