Magazine Logo

Ontmanteling van schizofrenie: psychose in DSM-V

Jim van Os

Participatie

Niet alleen patiënten zijn ontevreden over het concept schizofrenie zoals vastgelegd in de DSM-IV, ook in de wetenschap en de hulpverlening breekt men zich er het hoofd over. Jim van Os, psychiater en hoogleraar sociale psychiatrie aan de Universiteit Maastricht, is co-voorzitter van een groep psychiaters/wetenschappers die de nieuwe versie van de DSM, het grote diagnostisch handboek, samenstellen. Van zijn hand een verslag over de procesgang rond de DSM-V dat, in tegenstelling tot vorige versies, is gebaseerd op een zeer ambitieus wetenschappelijk programma rond de evidence base van diagnosen in de psychiatrie. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website