Magazine Logo

Tranen als blijk van vertrouwen

Edith Geurts

Ouderschapskennis

Huilen en driftbuien van kinderen zijn vaak moeilijk voor hun ouders om mee om te gaan. Dit soort gedrag roept intense en onplezierige gevoelens op. Nachtelijk gehuil kan ouders tot wanhoop drijven, evenals urenlange jengelpartijen van peuters of de woedende driftbui van een 8-jarige in de supermarkt. Maar hoe kan je daar het best op reageren? Wanneer zijn troosten of begrip de goede manier, en wanneer kan je dergelijk gedrag beter negeren of zelfs straffen? Of is het toch beter om toe te geven, af te leiden of te sussen? Volgens dr. Aletha Solter, een Zwitsers/ Amerikaans ontwikkelingspsycholoog en grondlegger van de pedagogische benadering Bewust Opvoeden (Aware Parenting), volstaat geen van deze reacties. Daarom in deze bijdrage de visie van Solter op het positief omgaan met hevige emoties, en dan met name huilen en boosheid, van baby's en jonge kinderen(1). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website