Magazine Logo

Ouderbegeleiding als loden last

Alice van der Pas

Ouderschapskennis

Boeken over ouderbegeleiding zijn schaars. De psychologen-psychoanalytici Novick en Novick zijn zich daarvan bewust en doen er iets aan. Zij kennen de moeizame voorgeschiedenis van het fenomeen ouderbegeleiding, en ze doorzien alle smoezen waarmee kindertherapeuten het contact met 'de ouders' weten te vermijden. In hun Michigan Psychoanalytic Institute krijgen zij studenten en collega's zover dat deze met de ouders van jonge kinderen en jongeren werken -en dit gedurende vaak jarenlange psychoanalyses. Na vele publicaties over aan kinderen gerelateerde onderwerpen, hebben de Novicks in de laatste zeven jaar een reeks artikelen gepubliceerd over ouderbegeleiding naast kinderpsychotherapie - uitmondend in dit boek. In het I-nummer van 2007 (O&O 10,2) vatte ik in de rubriek Antiek & Curiosa de historische inleiding bij het boek samen onder de titel Werk met ouders - al honderd jaar 'a very touchy topic'. Ik verheugde me oprecht op rustig lezen van het geheel en op het schrijven van deze recensie. Psychoanalytici hebben vanouds begrip voor de minder nobele gevoelens en gedragingen van de mens, en wie-weet ook van ouders. De titel suggereert wel dat de Novicks vooral met ouders werken om te zorgen dat de kindertherapie 'werkt', en dat ze niet primair het perspectief van de ouder innemen, maar die zogenaamd 'faciliterende' ouderbegeleiding gaat heel wel samen met een oudervriendelijke aanpak. En de historische inleiding deed het beste verwachten. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website